Opdracht: 'Vrienden van het Taborhuis' 2007

In 2007 interviewde Ad Lansink, voorzitter van de vereniging 'Vrienden van het Taborhuis' 25 kunstenaars uit het Rijk van Nijmegen. Hij bundelde deze interviews tot het boek 'Beeldspraak'. Het interview met Angeline Lips treft u hierin aan.

(Het boek is verkrijgbaar bij Selexyz/Dekker & vd Vegt te Nijmegen en bij galerie Stills).

 

Tevens vroeg hij galerie Stills te Nijmegen bij het boek een 'kunstproject' te ontwerpen. Het werd een 'verrassingseditie' waarbij onderstaande zeefdruk van Angeline Lips deel uitmaakt van de aanbieding.

 

Project: 'Am Zaun' 2006 in ArToLL, Bedburg-Hau, Duitsland en het daaraan gerelateerde grafische project: "ik weet dat ik van alle dingen ben".

Het idee voor het grafische werk "ik weet dat ik van alle dingen ben" is ontstaan toen ik als kunstenaar uitgenodigd werd om een beeldend project te maken in een leegstaand paviljoen van de "Rheinische Landeskliniken" in Bedburg-Hau. Dit project kreeg uiteindelijk de titel: "Am Zaun".

 

Ik dacht aan Jan Arends toen ik aan mijn project "Am Zaun" begon. Ik kende zijn boek "Keefman".

Een nadere kennismaking met het hele oevre en de biografie van Jan Arends, die soms tijdelijk moest worden opgenomen, zou mij dichterbij de omgeving kunnen brengen waar ik zou gaan werken: het psychiatrisch centrum.

Het zou me kunnen helpen bij het denken over het project dat ik in "ArToll": het leegstaande paviljoen op het terrein van de "Rheinische Landeskliniken" zou gaan maken.

 

Hele dagen werkte ik zo goed als alleen in het lege paviljoen waar voorheen patiënten verpleegd werden.

Ik plakte fijne dunne stroken transparant blauw papier over de gehele lengte op alle ruiten in de ruimte, waarbij ik ertussen steeds een strook open liet.

Dat gaf een niet onaangename, geborgen sfeer, maar wanneer de zon op de ramen scheen liet de schaduw van de stroken een hekwerk van tralies zien dat tot ver in de binnenruimte op de vloer en muren viel.

 

's Avonds las ik thuis het verzamelde werk van Jan Arends: "Vrijgezel op kamers" waarin ook zijn poëzie bijeen is gebracht.

Zijn gedichten raakten mij diep en ik besloot daar, ná het project "Am Zaun", wat mee te gaan doen.

Het moest een ode aan leven en werk van Jan Arends worden.

 

Ik heb tenslotte zeven gedichten gekozen om zeefdrukken bij te maken; tekeningen die daarmee één geheel zijn gaan vormen.

Titel voor dit werk moest zijn: "ik weet dat ik van alle dingen ben". Het is de eerste regel uit een gedicht dat mij zeer trof omdat Jan Arends eenzaam was en eenzaam stierf en toch voelde dat hij deel van het leven uitmaakte. Als u deze cassette wilt bekijken kunt u naar de pagina GRAFIEK  van deze website gaan.

 

schaduwbeeld uit het werk "AM ZAUN " 2006

schaduwbeeld uit  het werk "AM ZAUN" 2006

schaduwbeeld uit het werk "AM ZAUN" 2006